Om Gaziba’s Kennel
Vi som bedriver Gaziba’s kennel är Felicia och Filip. Sedan 2020 bor vi på en gård på landet ca 25 min utanför Jönköping med våra hundar, katter, hästar, grisar och getter.
Vår inkörsport med rasen började lite olika. Filip bestämde sig för att skaffa hund och efter lite research blev Ridgebacken ett självklart val och hem kom Cosmo full med liv och energi. Genom hundklubben som Felicia var assistent i fick hon kontakt med en uppfödare av RR. Intresset för rasen och deras hundar blev stort och hon började att träna och tävla med dem. Snart började hon träffa deras valpköpare och valpar, följa med på valp- och kennelträffar och inom kort blev hon valpflicka åt den kullen som Azina föddes i.
Nu står vi i uppstarten av vår egen uppfödning och planerar för framtiden. Kenneln bedrivs i liten skala där valparna föds upp i hemmamiljö.
Hälsa och mentalitet är det viktigaste för oss och vårt mål är därför att föda upp friska, välmående samt mentalt stabila individer.
Felicia har gått SKK’s uppfödarutbildning 2020. Kenneln blev registrerad och godkänd av kennelkonsult samma år.
Det är från våra två första ridgebacks som vi tagit kennelnamnet: A’likabeautys Gamba of simba (Cosmo) samt A’likabeautys Hazina of rollick (Azina) blev till sist Gaziba’s kennel.
Om Rhodesian Ridgeback
Historia
I södra Afrika har det i flera århundraden funnits kringströvande jakthundar med den karakteristiska hårkammen som växer mothårs på ryggen, ridgen. På 1800-talet började kolonisterna para sina hundar med denne typ av hund då behovet fanns av en snabb, stark, uthållig och modig hund som inte backade för rovdjur.
Deras speciella arbetssätt gick ut på jaga i flock och tillsammans trötta ut viltet med deras kvicka och effektiva förflyttningar. De hjälptes åt att hålla viltet på plats genom att omringa dem och blockera dess flyktvägar. På detta sättet fick jägaren viltet, oftast lejon, inom skotthåll. Detta arbetssätt kallas ställande jakt. Rasen skulle inte bara fungera som jakthund utan även som en skarp vakthund.
Rasen härstammar från fd. Rhodesia, nu mer Zimbabwe. Rasen kallas även afrikansk lejonhund.
Användningsområde och egenskaper
Ridgebacken har mycket vakt i sig och även en hel del jakt. På grund av deras ursprung av jakt och vakt är rasen väldigt självständig och kan vara svårmotiverad i olika situationer. Det finns en del individer med mer rädslor än vad som är önskvärt. Uppfödare jobbar aktivt med att mentalbeskriva sina hundar för att komma ifrån ev rädslor. Rasen kan vara väldigt krävande att hantera och att vara väl införstådd om rasen både teoretiskt och praktiskt är näst intill ett krav innan man skaffar en rhodesian.
Idag är rasen framförallt en sällskapshund. Rasen kräver mycket motion och de har ett absolut behov att få springa av sig. Olika typer av spår eller fysiskt arbete är också bra aktiviteter för denna ras. Olika typer av lydnad, agility eller bruks kan vara svårt, då de oftast inte ser meningen med det om man inte lyckas hitta en riktigt bra motivation för dem.
Det finns några få individer som används till jakt.
Funderar man på en ridgeback bör man vara väl införstådd att de kan vara väldigt intensiva i valp-och unghundsperioden. En Rhodesian ridgeback mognar sent mentalt, först vid 2-3 års ålder kan man förvänta sig att de landar i sig själva. Fram tills dess behöver de mycket social- och miljöträning.
Hälsa
Rasen är förhållandevis frisk. En del hud/allergiproblem samt lindrig höftleds- och armbågsdysplasi förekommer.
Dermoid sinus är en missbildning i hunden som 4-5% valpar föds med. Valparna kontrolleras därför flera gånger av uppfödare och annan raskunnig person.
Storlek, utseende och pälsvård
Ca Mankhöjd hanar 63-69 cm.
Ca vikt hanar 36,5 kg.
Ca Mankhöjd tikar 61-66 cm.
Ca vikt tikar 32kg.
Hundarna ska vara smidiga men kraftfulla.
Ridgen är rasens adelsmärke, enligt rasstandarden ska ridgen vara symmetrisk. Den ska börja omedelbart bakom skuldrorna med två kronor (virvlar) sedan avsmalna mot den punkt på ryggen där höftbenen framträder. Färgen är från ljust vete till mörkt röd. Vita tecken på bröst och tassar samt mörkt runt nos och öron är tillåtet. Pälsen är kort och kräver ingen direkt pälsvård.
Köpa valp från oss
Är rhodesian ridgeback en ras som intresserar dig? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss!
Första kontakten sker över mail sedan träffas vi gärna på en fika hemma hos oss. På så sätt får ni möjlighet att lära känna våra hundar och deras miljö. Vi precis som ni ställer frågor och bekantar oss med varandra för att se om det känns rätt.
När man köper valp från oss önskar vi, utöver att ge valpen ett fint och aktivt liv, att man som valpköpare hjälper till att utvärdera kullen. Detta handlar främst om att man röntgar höft- och armbågsleder (HD/AD röntgen), samt genomför ett BPH (Beteende- och personlighetsbeskrivning hund). Anledningen till att vi ber om detta är för att kunna utvärdera kullen och föräldrarna och på så sätt föra rasen vidare framåt.
När valpen lämnar oss är den minst 8 veckor gammal. Vaccinerad, avmaskad, chipmärkt samt veterinärbesiktigad med intyg som inte är äldre än en vecka.
När valpen åker till sitt nya hem följer det med:
- Köpeavtal.
- Stamtavla i Svenska Kennel Klubben.
- Doldafel försäkring
- 1 års medlemskap i Specialklubben Rhodesian Ridgeback Sverige.
- Tips och råd.
- Leksak eller filt.
- Mat de närmsta kommande dagarna
- Vardagsuppfostran - med känsla och respekt, av Åsa Ahbom (bok)
Det viktigaste för oss är att valpköparen ska veta att vi finns här med stöd, support och engagemang hela hundens liv!
Vi följer såklart SKK’s regler och SRRS avels- och uppfödnings rekommendationer.
SKK’s grundregler
SRRS information om avel och uppfödning